[...] i owocami, spożywanymi przynajmniej 5 razy dziennie. Bardzo trudne jest podawanie tak wysokich dawek białka przy tak małej ilości tłuszczu, tym bardziej, że wskazuje się na białko roślinne jako na lepsze. Ponieważ wszystkie produkty zwierzęce zawierające białko, zawierają też tłuszcz, coraz bardziej popularne są suplementy białkowe - spożywanie [...]
[...] - jest otrzymywana z nasion guary (strączkowe - podobne do grochu, Indie , Pakistan, południe USA-uprawa). Nasiona guary składają się z włóknistej łuski (zarodka bogatego w białko i endospermy bogatej w gumę). Zawartośc czystej gumy guarowej jest b. wysoka ok. 80%. W zależności od stopnia oczyszczenia może być proszkiem o białej lub lekko [...]
[...] i owocami, spożywanymi przynajmniej 5 razy dziennie. Bardzo trudne jest podawanie tak wysokich dawek białka przy tak małej ilości tłuszczu, tym bardziej, że wskazuje się na białko roślinne jako na lepsze. Ponieważ wszystkie produkty zwierzęce zawierające białko, zawierają też tłuszcz, coraz bardziej popularne są suplementy białkowe - spożywanie [...]
[...] i owocami, spożywanymi przynajmniej 5 razy dziennie. Bardzo trudne jest podawanie tak wysokich dawek białka przy tak małej ilości tłuszczu, tym bardziej, że wskazuje się na białko roślinne jako na lepsze. Ponieważ wszystkie produkty zwierzęce zawierające białko, zawierają też tłuszcz, coraz bardziej popularne są suplementy białkowe - spożywanie [...]
Przyszłość odżywek białkowych to izolat białka CFM - czyli o białku technicznie doskonałym. W tym artykule chciałbym przedstawić rodzaje preparatów białkowych, które możemy napotkać na naszym rynku. Spróbujmy sobie odpowiedzieć na pytanie w jakie białko warto inwestować, a jakich preparatów należy się wystrzegać. Każdy z nas wie, że u osób [...]
[...] białka sojowego uzyskał tą samą wartość 1 na międzynarodowej skali wartości biologicznej białek PDCAAS (protein digestibility-corrected amino acid score) co kazeina czy białko jaja. Jednakże istotną różnicę stanowi niski iloraz lizyny do argininy, co oznacza, że białko sojowe obfituje w argininę - aminokwas korzystnie wpływający m.in. na [...]
[...] pieniedzy. d) DYMATIZE ELITE WHEY PROTEIN http://www.sfd.pl/sklep/Dymatize_Elite_Whey_Protein-opis363.html http://www.sfd.pl/DYMATIZE_Elite_Whey_Protein-t294878.html Pyszne białko w przystępnej cenie. Jeżeli ktoś jest wybredny w smakach to i tak znajdzie coś dla siebie. e) NUTRABOLICS HYPERWHEY [...]
[...] anabolicznymi - a jednocześnie - hamowaniu procesów katabolicznych. Badania na ludziach dowiodły wysokiej skuteczności glutaminy we wpływie na poprawę gospodarki azotowej (białkowej) organizmu. Jednak badania na sportowcach wykazały, że jej dodatni wpływ na gospodarkę azotową przekłada się na rozwój tężyzny fizycznej - w nieco mniejszym [...]
[...] monohydrat kreatyny, ester etylowy kreatyny (CEE), alfaketoglutaran kreatyny(CAKG), jabłczan kreatyny Whey Mass Gain( przesypane do pudła) to wysokokaloryczny, węglowodanowo-białkowy preparat dla sportowców pragnących w krótkim czasie zwiększyć masę ciała. Zastosowana w preparacie mieszanina polimerów, oligomerów i monomerów glukozy, czyli [...]
[...] białka sojowego uzyskał tą samą wartość 1 na międzynarodowej skali wartości biologicznej białek PDCAAS (protein digestibility-corrected amino acid score) co kazeina czy białko jaja. Jednakże istotną różnicę stanowi niski iloraz lizyny do argininy, co oznacza, że białko sojowe obfituje w argininę - aminokwas korzystnie wpływający m.in. na [...]
Fałszowane odżywki białkowe cześć 2 Dr inż. Maciej Nastaj Adiunkt, pracownik naukowy Zakładu Technologii Mleka i Hydrokoloidów na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Technolog żywności i żywienia człowieka, dietetyk, autor wielu publikacji z zakresu właściwości funkcjonalnych białek serwatkowych, [...]
[...] i owocami, spożywanymi przynajmniej 5 razy dziennie. Bardzo trudne jest podawanie tak wysokich dawek białka przy tak małej ilości tłuszczu, tym bardziej, że wskazuje się na białko roślinne jako na lepsze. Ponieważ wszystkie produkty zwierzęce zawierające białko, zawierają też tłuszcz, coraz bardziej popularne są suplementy białkowe - spożywanie [...]
[...] białka sojowego uzyskał tą samą wartość 1 na międzynarodowej skali wartości biologicznej białek PDCAAS (protein digestibility-corrected amino acid score) co kazeina czy białko jaja. Jednakże istotną różnicę stanowi niski iloraz lizyny do argininy, co oznacza, że białko sojowe obfituje w argininę - aminokwas korzystnie wpływający m.in. na [...]
[...] odżywiania, jakie produkty powinniśmy wyeliminować z codziennego życia, a jakie uwzględnić? Każdy prawie produkt zawiera jakieś substancje ważne dla naszego organizmu; białko, tłuszcz, węglowodany, błonnik, witaminy, minerały, a nie które odgrywają głównie rolę alkalizującą (warzywa). Jednak sposób obróbki produktu, sposób w jaki on jest [...]
[...] gdy stwierdza się wzrost poziomu (powyżej normy) GH-zależnych markerów. Do markerów hGH należą 4 markery pochodzenia wątrobowego: IGF-1 (insulinopodobny czynnik wzrostu); białko 2-wiążące IFG-1 (IGF-2BG); białko 3-wiążące IGF1 (IGF-3BG); ALS (acid labile sub-unit) oraz 4 markery pochodzenia kostnego: osteokalcina, prokolagen typ III (P-III-P), [...]
[...] się na wzroście mięśni niż tłuszczu (lub ochrony masy mięśniowej w czasie diety redukcyjnej) powinno się spożywać 6-7 posiłków na dzień. 3 z nich powinny zawierać węgle i białko (śniadanie, szybki shake’ potreningowy i posiłek 60-90 minut po treningu). Pozostałe 3 posiłki powinny być przygotowane z białka, dobrych tłuszczów i zielonych warzyw. [...]
[...] celem jest oczywiście redukcja,redukuje się już 8tyg i planuje jeszcze około 4. DIETA: Posiłek nr 1 Białko jaja kurzego 250g Płatki owsiane 140g Żółtka jaja 40g 30g odzywki białkowej Posiłek nr 2 Ryz 65g Mięso z piersi kurczaka bez skóry 165g Oliwa z oliwek 5g Warzywa Posiłek nr 3 Ryz 65g Mięso z piersi kurczaka bez skóry 165g Warzywa Posiłek nr [...]
[...] Badań nad Dzieckiem i Rodziną z Vancouver wynika, iż nadmiar cukru w diecie powoduje wzrost produkcji tłuszczu w wątrobie. Proces ten prowadzi do wyłączenia genu kodującego białko, odpowiedzialne za ilość hormonów płciowych w atywnej formie. Tak więc wyłączenie tego genu, prowadzi do niedoboru białka, a w konsekwencji do rozchwiania równowagi [...]
[...] nas mięso zostało napompowane wodą, jest napis "produkt wysoko wydajny", który też nie wszyscy producenci umieszczają na opakowaniach. Cała zaś gama dodatkowych preparatów białkowych, zmodyfikowanych soi, środków żelujących ukrywa się pod symbolami "E" z trzycyfrową liczbą. Okazuje się jednak, że inspektorzy Państwowej Inspekcji Handlowej po [...]
[...] do budowy mięśni zależy od ilości białka i energii w posiłku. Jeżeli nie dostarczy się wystarczającej ilości energii niezbędnej do syntezy białka ustrojowego z źródeł pozabiałkowych, to białko zostanie użyte do celów energetycznych. I tak w przypadku posiłków składających z 15% białek, ilość zatrzymanego w ustroju azotu jest tym większa, im [...]